Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZÁZNAMOVÝ DIÁŘ PRO CHOV HOLUBŮ

Vedení chovných záznamů je podle mě, jeden ze základních prvků pro cílenou práci s holuby. Nabízí se spousty možností jak si tyto záznamy vést ať už v papírové, či počítačové podobě.

article preview

zaznamovy-diar-2019.jpg

Vedení chovných záznamů je podle mě, jeden ze základních prvků pro cílenou práci s holuby. Nabízí se spousty možností jak si tyto záznamy vést ať už v papírové, či počítačové podobě. Když jsem s holuby začínal, dělával jsem si spousty různých tabulek a  pamatuji si, že se daly pořídit i svazové knížečky rodokmenů a chovných párů. Po znovuobnovení chovu v roce 2013 jsem si vyrobil malé záznamové tabulky, které jsem umístil přímo na budníky. Z počátku mi to připadlo super. Však po ukončení chovné sezóny, když jsem vše doma přepisoval, mi to tak ideální nepřišlo. Potřebuji s chovnými záznamy pracovat již v průběhu hnízdění a cedulky na budnících se v tomto směru neosvědčili, nehledě na pracnost při přepisování. Druhý rok, jsem si koupil klasický diář formátu A5, narýsoval tabulky a chovnou sezónu odkroutil s tímto sešitem. Manipulace už byla o dost příjemnější, můžete si kompletní záznamy nosit sebou a upravovat co potřebujete, ale stále mi zde chyběla jakási variabilita. Pak mi to došlo - KROUŽKOVÝ DIÁŘ. Můžete vkládat, řadit, přidávat, odebírat dle libosti. A zde se zrodila myšlenka vytvořit záznamový diář pro chovatele holubů. V podstatě se jedná o můj velký projekt, který mám v hlavě několik let. Rád bych ho dostal mezi ostatní holubáře, ale zatím tomu neodpovídá jak moje časová, tak ani finanční situace :) I tak doufám, že se to jednoho dne podaří.

 

První prototyp jsem vyrobil z obyčejného kroužkového diáře formátu A6. Z původního obsahu jsem zachoval pouze kalendář, který se hodí pro celou řadu poznámek. Rozdělovače jsem udělal ze starého letáku, zalaminoval a popsal. Diář byl rozdělen na 4 oddělení dle mých holubníků. V každé části pak příslušný počet tabulek s chovnými páry a hnízděním. Na rok 2018 jsem si koncepci diáře řádně připravil a v nezměněné podobě mám již hotov diář i na následující chovnou sezónu 2019. 

 

zaznamovy-diar-vyroba-00.jpgVÝROBA ZÁZNAMOVÉHO DIÁŘE

Materiály a pomůcky:

- kroužkový diář

- počítač s tiskárnou

- řezačka na papír (nůžky)

- děrovačka 

- tiskárna samolepících štítků (popisovač)

 

Postup:

Původní koupený diář rozeberu, zachovám plastové rozdělovače a z papírových vložek nechám pouze kalendář a prázdné stránky pro poznámky. Používám diáře formátu A6 (ideální velikost pro manipulaci). Na rozdělovače si nalepím štítky s mými chovnými odděleními (Hlavní, Záložní, Paruky, Výletky + Kalendář). V počítači jsem si připravil mustry tabulek, které potřebuji pro chovné záznamy. Vše vytisknu v potřebných počtech, naformátuji na řezačce a udělám díry děrovačkou. Každé chovné oddělení obsahuje tabulky - chovné páry hnízdění, seznam chovných párů, koncept přepařování, chovné páry a přehled odchovu (všechny tabulky naleznete v přidružené fotogalerii). Oddělení výletků má pouze - přehled odchovu (celkový). Součástí je i výklopný kalendář na konci diáře, který usnadní orientaci při hledání datumů či dní (např. líhnutí apod.). Vše se pouze zkompletuje a chovná sezóna může začít :)

 

Marek Pokorný

 

Náhledy fotografií ze složky ZÁZNAMOVÝ DIÁŘ PRO CHOV HOLUBŮ

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie



* PŘEKLADAČ / TRANSLATOR *


CHOVATELSKÉ POTŘEBY

hradsky-sunk.png


ČSCH

cesky-svaz-chovatelu-logo.png


DOPRAVA ZVÍŘAT

privez-banner240x240.jpg


PINTEREST

muj-pinterest.png


POČASÍ

Počasí Zvole - Slunečno.cz


PODESTÝLKY

granofyt.jpg


ZEMĚKOULE



Statistiky

Online: 68
Celkem: 4168096
Měsíc: 54400
Den: 3920