Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZÁKLADNÍ PÉČE A HYGIENA PŘI CHOVU HOLUBŮ

Péče o holuby

Základem pro vitální a zdravý chov je vytvoření ideálních podmínek pro dané plemeno (holubníky, voliéry, budníky, sedačky, krmítka..atd.)

article preview

Péče o holuby

holub-hygiena-01.jpg

Základem pro vitální a zdravý chov je vytvoření ideálních podmínek pro dané plemeno (holubníky, voliéry, budníky, sedačky, krmítka..atd.) a samozřejmě následná péče. „Můj holubářský den“ začíná ráno, kdy otevírám výlety do voliér, vyměním vodu a nakrmím. Napáječky plním každý den čerstvou vodou a dle mého „systému“ přidávám dezinfekční či jiné přípravky (Aquacol, Acidomid, Optimin, Trichoxan). Při krmení pískám, na což si holuby velmi rychle zvyknou. Základní směs kupuji již namíchanou od místních zemědělců (obsahuje téměř vše ve slušném poměru) a upravuji dle potřeby. V chovné sezóně přidávám luštěniny (vikev, peluška…), drobnější zrniny (proso, řepka…) a jiná semena (konopí…) pro dobré vykrmování holoubat. Dle uvážení instaluji do budníků pomocné misky na krmení a vodu. V době pelichání přidávám řepku, slunečnici, lněné semeno…V klidovém období celou směs mixuji 1:1 s ječmenem. Grit podávám celý rok (důležité při krmení holoubat). Směsi s „antukou“ mají moji holubi velmi rádi. Dále míchám vlastní grit (viz. DOMÁCÍ GRIT PRO HOLUBY).

 

holub-hygiena-02.jpg

Další věc, kterou předkládám v průběhu celého roku, je koupací nádoba. V nepravidelném intervalu 1-2x týdně, v zimě dle počasí cca 1x za 14dní. Do vody přidávám desinfekci či koupací sůl (Aquacol, Paloma). Přibližně dvakrát ročně postříkám každého jedince Arpalitem proti parazitům v peří (nové holuby ihned po přivezení). Vakcinaci na paramyxovirózu dělám s veterinářem 1x ročně.

 

 

 

 

Hygiena, úklid a čištění holubníku

holub-hygiena-03.jpg

Holubníky se snažím čistit alespoň jednou týdně, vyhradil jsem si na to vždy jeden den o víkendu. Když to z nějakého důvodu nestihnu, udělám to nejpozději do 14ti dnů.Podestýlku (hobliny) měním cca 1x do měsíce, dle uvážení. K odstranění trusu používám dvě různě široké špachtle. Všechny plochy manuálně očistím, poté zametu smetáčkem (příp. širokým štětcem). Sedačky a pochozí prkna ošetřím dezinfekcí (Nobactel) v malém ručním rozprašovači. Na podlahy a zpevněné plochy rozmetu podlahovou posypku (Paloma). Před začátkem chovné sezóny vydezinfikuji holubníky plošně jak na bakterie a viry, tak na parazity (příp. vybílím). V chovné sezóně věnuji zvýšenou pozornost budníkům. Hnízdní misky čistím (vyměnuji) přibližně 14 dní po vylíhnutí holoubat. Následná údržba hnízd je individuální, dle znečištění. Nářadí po každém čištění postříkám dezinfekcí. Trus ukládám na vyhrazený kompost, neb slouží jako vynikající hnojivo na zeleninové zahrádce.

Marek Pokorný

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie



* PŘEKLADAČ / TRANSLATOR *


CHOVATELSKÉ POTŘEBY

hradsky-sunk.png


ČSCH

cesky-svaz-chovatelu-logo.png


DOPRAVA ZVÍŘAT

privez-banner240x240.jpg


PINTEREST

muj-pinterest.png


POČASÍ

Počasí Zvole - Slunečno.cz


PODESTÝLKY

granofyt.jpg


ZEMĚKOULE



Statistiky

Online: 117
Celkem: 4172799
Měsíc: 57057
Den: 5279