Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘÍPRAVY NA CHOVNOU SEZÓNU 2016

Přípravné práce na chovatelských zařízeních 

S přípravami na letošní chovnou sezónu jsem začal již před Vánocemi, počasí mi pro tyto účely přálo. Začal jsem stavbou dvou samostatných chovných boxů, jelikož jsem se rozhodl zpestřit svůj chov čínských holubů dvěma páry parukářů.

article preview

pripravy-na-chovnou-sezonu-2016.jpg

 

Přípravné práce na chovatelských zařízeních 

S přípravami na letošní chovnou sezónu jsem začal již před Vánocemi, počasí mi pro tyto účely přálo. Začal jsem stavbou dvou samostatných chovných boxů, jelikož jsem se rozhodl zpestřit svůj chov čínských holubů dvěma páry parukářů. Chovné boxy jsou tvořeny dvěma samostatnými budníky, sedačkou a zásobníkovým krmítkem *(1). Na vodu a grit jsou použity závěsné misky. Na podlaze jsou plastové rošty, pod které vkládám kartóny pro snadnější čištění. 

Loni jsem si předsevzal, že každý rok přistavím či něco vylepším na svých chovatelských zařízeních. V pomocném oddělení jsem kompletně přeorganizoval interiér, postavil nové budníky *(2-3) a sedačky vyměnil za nové. Jedna voliéra též posílena o šest budníků *(4). Tři, ze čtyř voliér jsem vybetonoval, kvůli efektivnějšímu čištění. Pod krmítka jsem vyrobil vyvýšené rošty *(5), které zabraňují holubům opětovnému sběru krmiva ze země. Všechna chovatelská zařízení byla ošetřena novým nátěrem (Lazurol).

V hlavním chovném oddělení jsem zvýšil dvěmi policemi "hluchá" místa na podlaze, kde mi pravidelně někteří holubi hnízdí. Čela budníků dostala nový nátěr různých barev *(6), pro lepší orientaci holubů. Na každý budník jsem umístil tři skobičky, dvě jsou na kroužky (svazové + značkovací) a jedna slouží k zavěšení chovných záznamů *(7-8).

Přípravy vrcholí kompletním generálním úklidem, všechna oddělení důkladně vyčištěna, vydezinfikována (Nobactel). Police a podlahy vyvápněny podlahovou posypkou.

 

Přeléčení holubů

V první etapě jsem měl naplánováno přeléčení. V základu jsou vždy moji holubi očkováni před výstavami proti pseudomoru (Phamavac Columbi 2). Po ukončení vystavování nebyla kondice některých jedinců úplně ideální a z jistých podezření jsem protáhl celý chov "antibiotickou clonou" (amoxygal, doxygal). Po adekvátním odpočinku, podávání probiotik (propigeon) a vitamínů a doplňků (optimin, acidomid, jodistan, piv. kvasnice, glukoza, oregano a další - podávám průběžně celý rok) mělo následovat odčervení a ošetření na kokcidie. Holubi se však perfektně vytáhli a po preventivním rozboru trusu (jeden křížek=ojedinělý nález) jsem usoudil, že další preparáty podávat nebudu.

 

Chovná technika | vedení záznamů

Jako každý rok jsem měl holuby rozdělené dle pohlaví (Listopad-Leden). Poměrně mi to pomáhá, protože čínští holubi jsou velmi plodní a nasedali by nonstop. Plánování a sestavování párů jsem promýšlel celé dva měsíce a vždy se velmi bavím jak se každou chvíli koncepty mění. Na letošek připravuji nový systém záznamů, abych mohl dále co nejefektivněji pracovat. Základem je označení (znak+barva) chovných kmenů. K tomu jsem si vytiskl jakousi legendu *(9). Dále bude mít každý holub svoji identifikační kartu (veškeré důležité údaje), kde je i barevný ID kód jenž ukazuje barvy chovných kmenů z obou stran rodičů *(10). Vše by mělo usnadnit budoucí práci při plánování a sestavování párů. Posledním prvkem je záznam chovných párů, který má každý pár umístěn přímo na budníku *(11-12). 

 

Párování holubů

Většinu holubů páruji přímo v budnících. Mám k tomu vždy vyhrazen minimálně jeden celý den. Na letošek jsem narychlo ještě přistavil dva párovací boxy *(13), pro problematičtější jedince. Vzhledem k předchozímu dvouměsíčnímu "půstu" (rozdělení dle pohlaví) se holubi napárovali velmi rychle a holubičky se nestíhali nastavovat :) Připraveno mám v tuto chvíli 25 párů čínských holubů různých barev i rázů a 2 páry parukářů. Ještě by měl přibýt jeden pár pávíků pro zpestření. 

Pro tento rok jsem na hnízdění vyměnil keramické hnízdní misky za dřevěné rámečky *(14), které si vyrábím v různých rozměrech z odpadového materiálu. Budníky jsou vyloženy kartony, na nich plastové rošty a hnízdní rámeček s kobercovou vložkou, kterou po sezóně vyhodím. Do základu jsem hnízda vystlal slámou a holubům předkládám nasušené ořechové listí z nějž vystýlku dokončují.  

V tuto chvíli většina párů sedí na prvních vejcích a jelikož hromadné párování je poměrně hektické, několik jich po prosvícení putovalo rovnou na kompost (neoplozeno).

Z ledna mám vylíhnutého prvního mrazíka a vřele doufám, že se letošní chovná sezóna vydaří...NÁM VŠEM!!!

 

Hodně zdarů přeje Marek Pokorný

 

Náhledy fotografií ze složky Přípravy na chovnou sezónu 2016

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie



* PŘEKLADAČ / TRANSLATOR *


CHOVATELSKÉ POTŘEBY

hradsky-sunk.png


ČSCH

cesky-svaz-chovatelu-logo.png


DOPRAVA ZVÍŘAT

privez-banner240x240.jpg


PINTEREST

muj-pinterest.png


POČASÍ

Počasí Zvole - Slunečno.cz


PODESTÝLKY

granofyt.jpg


ZEMĚKOULE



Statistiky

Online: 58
Celkem: 4165055
Měsíc: 53082
Den: 2937