Jdi na obsah Jdi na menu
 


denik-chovatele-baner.png

Rozhodl jsem se založit sekci Deník chovatele, kde bych rád tak trochu mapoval moji chovatelskou činnost. Příspěvky budu vkládat dle časových možností a když se zadaří doplním i nějakými fotkami. Doufám, že to bude nový svěží vánek pro tyto stránky, na které mám né vždy tolik času kolik bych si představoval.

denik-chovatele-baner.png

muj-pinteres.png* Fotky mých holubů můžete vidět také zde  >>> 

 

20.10.2018 Přehlídka výletků strukturových holubů - Krakovany

krakovany-vysledky-2018.jpg

Dnes 20.10.2018 se uskutečnila přehlídka výletků strukturových holubů v Krakovanech, kde jsem vystavil 15 čínských holubů a 26 parukářů. U číňanů jsem obdržel reserve champion na žlutou štítnici. V parukářích moji holubi vyhráli 6 skupin z 10ti a v celkovém hodnocení jsem získal reserve champion na andaluského tygra. Pavíky a parukáře velmi kvalitně posoudil Josef Kostkuba. Jakmile budou vyhotoveny oficiální výsledky, přiložím zde odkaz. 
 

parukář bílý

1.místo třída bílí
 
parukář tmavý kapratý
1.místo třída modří, tmaví, kapratí
 
parukář červený tygr
1. místo třída tygři, stříkaní
 
parukář červeně palvý
1.místo plaví
 

parukář almond

1.místo almond
 
parukář andalusian
1.místo třída andalusian, indigo. V celkovém hodnocení RESERVE CHAMPION
 
parukář bronzový tygr

Můj osobní favorit pro tuto výstavu bronzový tygr. Ve třídě tygři, stříkaní obsadil 2.místo

 

 

13.12.2017 Speciální výstava

Speciální výstava klubu chovatelů strukturových holubů se konala v sobotu 9.12.2017 na (již) klasickém místě v Újezdě u Brna. Je to pro mě poslední výstava v roce, které se účastním s mými holuby a ani letos tomu nebylo jinak. Celkový počet nahlášených zvířat přesahoval cifru 500ti kusů, což je velmi slušná prezentace. Zastoupena byla všechna plemena strukturových holubů v mnoha barevných rázech. Na výstavu jsem měl přihlášeno 9ks čínských holubů v kresbě štítník. Parukáře jsem tentokráte nevystavoval, neboť jsem si nastavil koncept, že na speciálku budu vystavovat 2-3 leté holuby a jelikož jsem se do chovu tohoto plemene pustil naplno teprve loni, nebylo moc co vystavovat. Letošní mladé naděje zůstaly doma, abych holuby příliš nepřetěžoval a mohl jsem odstartovat chovnou sezónu hned z kraje zimy .)

img_0154.jpg

Noční příprava holubů na výstavu

img_0157.jpg

Čínský holub 1.0 červeně plavý štítník (nakonec se neprobojval do užšího výběru:) 

Díky velkému pracovnímu vytížení jsem se k přípravě holubů na výstavu dostal až v pátek v 8 hodin večer. Za svitu halogenu jsem vybral vhodnou sestavu, očistil, když bylo třeba a umístil do přepravek. Původní záměr byl sestavit tři kolekce po třech kusech štítníků a to v barvách červený, červeně plavý a žlutý. Plán se bohužel dodržet nepodařilo z nedostatku žlutých štítníků. I tak na výstavu vyjela slušná parta :) S několika kolegy jsem měl domluvené holuby k odběru, kteří také putovali v pátek večer do krabiček.

img_0168.jpg

Sbaleno, muže se vyrazit...

Plánovaný výjezd na výstavu jsme se Zdeňkem dodrželi a po páté hodině ráno valíme směr Brno. Kolem osmé jsme na místě a většina chovatelů má již zaklecováno, někteří jsou už od pátku. Těm patří velký dík za postavení celé výstavy. Se všemi se pozdravíme, vybalíme zvířata a za pár chvil se výstava zahajuje. Posuzování pávíků a parukářů probíhá vylučovacím způsobem na dvou samostatných podiích. Ostatní plemena strukturových holubů jsou posouzena klasickým způsobem. Většinu času trávím u čínských holubů a to jako zapisovatel Fandy France. Výstava probíhala v přátelském duchu, vtipy lítali vzduchem, tlačenka od přítele Mojžíška zasytila většinu účastníků…

img_0238-1.jpg

Velmi silná skupina parukářů na výstavě (almondi)

Letos jsem nestihl vše příliš sledovat ani nafotit. I proto jsou ve fotogalerii povětšinou fotky chovatelů. Hodnocení u čínských holubů dopadlo nad má očekávání, červený štítník získal titul Grand championa a zbylí tři červení Nejlepší kolekci. Nejlepšího výletka získal Radomír Hadraba na bílého holuba a čestnou cenu obdržel Martin Sczotka na černého číňana. Většinu holubů jsem měl k prodeji a tak jich několik putovalo k ostatním chovatelům, za což jsem velmi rád, protože čínští holubi štítníci v Čechách téměř vymizeli. Sám jsem si domů také přivezl dvě posily a to díky příteli Mariánu Mackovi, který mi přenechal holuby dovezené loni z Francie z Evropské výstavy.

img_0250.jpg

Posily do chovu, čínští holubi (1.0 černý, 0.1 černá tygra)

Výsledky ostatních plemen by se měly co nevidět objevit na webu klubu. Zběžně co jsem zaregistroval, v parukářích získal titul Grand championa Lumír Adamec na bílého holuba, Reserve champion červeně plavý holub s extrémní parukou od stejného chovatele. Třetí místo obsadili Thótovi ze Slovenska. U pávíků se o první a druhou příčku podělili Jirka Barták a Vlasta Bílek. Pozvaní zahraniční posuzovatelé Marino Živkovič a Arpad Feneyvesi odvedli skvělou práci. Vyhodnotili se holubi mladých chovatelů, proběhla aukce pávíků od Arpada a kolem šesté hodiny se výstava ukončila. Večer proběhlo předávání pohárů v přilehlém penzionu, včetně společné večeře.

img_0261.jpg

Pohárky za umístěné holuby

V neděli ráno se po snídani zbourali klece, naložili zvířata. Následovala klubová schůze s obědem a společným focením. Rozloučení, přání hezkých Vánoc a hurá dom. Za mě povedená akce.

 

2.12.2017 Lipsko

Výjezd na výstavu do Lipska jsme podnikli v pátek ráno. Na místě jsme byli kolem 12té hodiny a parkoviště už se začínalo pěkně plnit. Po zaplacení vstupu a vyzvednutí katalogu jsem se (po zkušenostech z let minulých) zařadil rovnou do fronty na nákup zvířat. Naše strategie byla jasná, kolegové omrknou výstavu a přijdou mě vystřídat, abych si mohl prohlédnout holuby ke koupi (v krajním případě jsem byl připraven udělat výběr pouze podle katalogu, což se naštěstí nekonalo, jinak bych domů vezl předražené holuby v mizerné kvalitě :). Po letmém zhlédnutí expozic parukářů a čínských holubů jsem vybral pouze dva jedince (viz foto). Oba byli k mání a jsou doma.

jacobin-0.1-ash-yellow.jpg

Posila do chovu 0.1 holubice parukáře žlutě plavá pruhová

Celkovou úroveň této výstavy asi není třeba příliš představovat. Za mě jedna z nejlepších výstav vůbec. Obrovské množství holubů i drůbeže, pěkný moderní prostor, organizace, čistota, služby...vše jak má být. Na druhou stranu se to samozřejmě odráží i na cenách a bohužel pro chovatele, především na cenách prodávaných zvířat. I přesto si myslím, že je návštěvnost této výstavy vysoká a lidé tam jezdí rádi. Povětšinou si tam každý najde to svoje.

jacobin-1.0-lipsia-2017--bernd-wanke-.jpg

Špičkový letošní holub - 1.0 parukář černý  97b (Bernd Wanke)

jacobin-1.0-lipsia-2017--dieter-bernges-.jpg

Vynikající loňský holub - 1.0 parukář bílý 96b (Dieter Bernges)

Letos jsem se soustředil pouze na dvě expozice – Parukáře a Čínské holuby. U parukářů jsem měl velká očekávání, která se bohužel nenaplnila. Dalo by se říci, že celé parukáří přehlídce vévodilo jedno jméno - Bernd Wanke. Jeho holubi jsou naprostá špička a před ostatními chovateli je tento chlapík minimálně o dvě třídy napřed. To se projevilo i v celkovém hodnocení. Jeho holubi (viz foto) posbírali téměř všechny pohárky v barvách černá, červená, žlutá a rázu tygr. V bílé barvě vévodili holubi Dietera Berngese (viz foto). Za zmínku určitě stojí i parukáři Linuse Langfermanna, který zde měl slušné žlutě plavé a modré pruhové holuby. Z jeho chovu ke mně připutovali dvě posily. Připadá mi, že jediný Wanke udává směr aktuálního šlechtění parukářů v našich krajinách, potažmo v Evropě. Bezesporu je to zapříčiněno importem holubů od nejlepších chovatelů z Ameriky, kde jsou zase o trochu dál. Jeho holubi na výstavě vynikali před ostatními ve všech směrech. Vysoce nasazené obrovské kulaté paruky, perfektně držené. Krásně útlé postavy, úzké v hrudích, “šavlovitá“ křídla a elegantní postoje. Naopak velká část parukářů ostatních chovatelů byla mohutných robustních postav, širokých v prsou a ne vždy adekvátně velkou parukou. Např. holubi Wilfrieda Peukeho pro mě byli naprostým zklamáním.

propagacni-voliera.jpg

Propagační voliéra klubu čínských holubů - Čínský holub žlutý běloštítný

Na čínské holuby už jsem neměl příliš času, ale i tak se mi podařilo vše nafotit (viz fotogalerie). Letos zde probíhala v rámci hlavní výstavy speciálka Klubu čínských holubů. Při focení jsem narazil na předsedu klubu Gerbera Hansjoachima, se kterým jsme si mile popovídali o našich holubech. Byla zde k vidění velká škála barevných rázů a to včetně několika velmi vzácných. Do této kategorie bych zařadil běloštítné holuby, kteří zde byli zastoupeni v červené a žluté variantě. Žlutých byla dokonce celá propagační voliéra (viz foto). Co se typu holubů týče, v minulých letech se německý směr šlechtění soustředil (kromě pernatých ozdob) na robustnější a celkově větší postavy čínských holubů, což se mi osobně úplně nezamlouvalo. Letos mi připadlo, že většinu nejlepších ohodnocení dostávali holoubci drobnějších tělesných rámců a bohatých pernatých ozdob (včetně výrazných kačírků). Nebylo tomu tak u všech barevných rázů, ale působilo to na mě takovým dojmem, jako by se naši sousedé chtěli vrátit k tomu  milému drobnému rackovitějšímu typu čínského holuba. Kvalitativně byli holubi na vysoké úrovni, velmi silná skupina byla v tygrech, ti se mi možná líbili ze všech nejvíce. Zajímavý byli též štítníci modří kapratí, bílí modroocasí nebo třeba andaluští holubi. Početná skupina modrých a stříbřitých byla klasicky super v typu, také několik bílých. Naopak slabší mi to přišlo v rázech černá, žlutá a červená, i přes to že se zde našli vynikající jednotlivci. 

klub-cinskych-holubu.jpg

Zázemí klubu čínských holubů s pohoštěním na výstavě

25.11.2017 Posily

Právě jsem se vrátil z návštěvy dlouholetého chovatele pávíků a parukářů Ladislava Chlebouna (viz foto). Vzhledem k jeho věku, množství holubů na svých holubnících výrazně omezil, však jeho láska k nim vřele přetrvává. I v takto malém počtu má chov na velmi vysoké úrovni. Prohlédli jsme si voliéry, prodiskutovali holuby a já získal dva krásné stříkané parukáře (viz foto) do svého chovu.  Oba holubi jsou vynikající v typu a budou vzácnou posilou pro mojí další práci.

lch.jpg

Ladislav Chleboun ve svém chovatelském zařízení

V pátek jsem naopak odeslal několik parukářů (viz foto) a čínských holubů do Strakonic panu Ladislavu Kugelovi, který musel kvůli zdravotním potížím zrušit celý chov šmalkaldských barevnohlávků. Pohled do prázdné voliéry ho neuspokojoval a pro potěšení si opět holuby pořídil. Doufám, že mu budou dělat radost i parukáři z mého chovu.

parukar-0.1-cenra-strikana.jpg

Jedna z posil do mého chovu (parukář 0.1 černě stříkaná) 

Před víkendem jsem též potřeboval doplnit zásoby krmení. Směs si míchám vlastní a sestává se z několika komponentů. Základ tvoří holubí zob, který míchají zemědělci na lokální třídičce v Libni u Prahy. Je cenově dostupný a obsahuje celkem slušný poměr zrnin. Mimo jiné, je zde možnost nakoupit si různá semena zvlášť. Druhou složku mého krmení tvoří směs od Kampolu, kterou kupuji u pana Honsy v Praze. Mám to relativně blízko a kromě krmení si u něj vždy doplním grity a vitamínové přípravky. Třetí přísadou je čistý ječmen.

parukar-0.1-cerna-tygra.jpg

Holubička, jež putovala do Strakonic (parukář 0.1 černá tygra)

Za několik posledních let jsem vyzkoušel ve svém chovu mnoho různých přípravků i vitamínových doplňků a ve své podstatě jsem došel k názoru, že jsou to vyhozené peníze. V případě, že jsou holubi uzavřeni ve voliéře na stálo, je určitě vhodné přidávat do krmení či vody vitamíny. Letos jsem se snažil holubům předkládat v průběhu sezóny zelené saláty, které jsem míchal z různých zelených částí rostlin (dle období) - saláty, řebříček, oregano, rukola, jetel, pažitka, tráva, různé plevele včetně semen... Z jedné diskuze na ifauně jsem okoukal - lichořeřišnici nechat pnout po voliéře. Tu si holubi ozobávají velmi rádi. Z kupovaných přípravků (kromě gritu) je možno u mě najít: Trichocoxan, Optimin, Jodamin, Losový olej, Propolisovou tinkturu, Pivovarské kvasnice, Vitaminerál paloma a dezinfekce do vody Aqua col.     

 

20.11.2017 Chovatel 2017

Jak jsem psal minule, o víkendu nás čekal výjezd na celostátní výstavu Chovatel 2017 do Lysé nad Labem. Původně jsem uvažoval, že bychom vyjeli už v pátek, však Zdeněk měl domluvený prodej několika parukářů, takže jsme výjezd směřovali na sobotu. Holuby jsme předali hned na parkingu a hurá na výstavu. U vstupu jsem se pozdravil s Petrem Čechem, který tam měl tradičně stánek s časopisem Svět holubů. I z jeho slov bylo jasné, že sobota byla k prohlídce výstavy dobrá volba .) Expozice holubů (viz foto) mi letos přišla poměrně silná, hodně zastoupených plemen a kvalita zvířat vcelku vysoká. Snažil jsem se něco nafotit, ale zvládl jsem sotva dvě uličky (fotky zde). Prošli jsme haly, probrali co se nám líbí a nelíbí, koupili klobásu, nějaké chovatelské pomůcky a pádili dom. Výstava byla (dle mého názoru) na lepší úrovni než loni, přišlo mi to takový čistší. Nicméně myslím, že nejsem sám kdo postrádal burzu, která by na akci takového rozsahu určitě neměla chybět. Nejen holubáři mají prostě rádi ten klasickej handl :D

cv-chovatel-2017-lysa-nad-labem.jpg

Pohled na expozici holubů na celostátní výstavě Chovatel  2017

V průběhu víkendu mi též dorazily výstavní klece (viz foto) od pana Tesaře ze Znojma. Tentokráte jsem objednal 2 kusy po čtyřech dírách (160x40x40). Doma od něj mám už 4 dvojklece z dřívějška (100x50x50) na před-výstavní drezůru a práci s holuby. Jednu díru jsem ohraničil linem, na zem dal koberec a používám ji k focení holubů. Však po zhlédnutí několika foto boxů jiných chovatelů mám dostatečnou inspiraci a výroba takového zařízení mě teprve čeká.

vystavni-klec-4diry.jpg

Výstavní klec se čtyřmi  dírami (160x40x40)

Dnes jsem se snažil také nafotit pár parukářů. Podmínky sice nebyly ideální, ale něco jsem vybral. Fotky jsou k nahlédnutí na mém Pinterestu v odkazu nahoře. Nakonec přidám partu letošních mladíků, kteří se vylíhli na podzim z testovacích párů.

parukar-almond-2017.jpg

Pozdní výletci parukářů v barvě almond (rodiče 1.0 Almond 0.1 Černá kite)

cinsky-holub-andalusian-2017.jpg

Pozdní výletci čínských holubů s otcem v barvě černá a dun (rodiče 1.0 Andalusian 0.1 Dun tygra)

cinsky-holub-qualmond-2017.jpg

Pozdní výletci čínských holubů s otcem v barvě qualmond a stříbřitá pruhová (rodiče 1.0 Qualmond 0.1 Stříbřitá pruhová)

 

17.11.2017 Vývoj

Stejně jako holubi na holubnících se postupem času vyvíjejí, i na webu se snažím o nějaký posun. Chov holubů jsem znovu obnovil v roce 2013, kdy jsem v průběhu lednové zimy postavil nový komorový holubník s voliérou (viz foto). Tento rok jsem poskládal sotva 5 párů čínských holubů i přes to, že jsem obvolal téměř všechny české chovatele, které jsem tehdy dohledal. Kvalita přibližně poloviny holubů byla velmi špatná, ale několik jedinců mám na holubníku ještě dnes (viz foto). Paralelně se založením nového chovu vznikala myšlenka spustit webové stránky, na kterých bychom mohli s dalšími dvěma kamarády prezentovat našeho koníčka, a proto vznikl tento web chov-strukturovych-holubu.cz

stavba-komorovy-holubnik-2013.jpg

Stavba komorového holubníku s voliérou (Leden 2013)

cinsky-holub-modry-pruhovy-2012.png

Jeden z původních holubů od Luboše Komjatiho (Čínský holub 1.0 modrý pruhový 2012)

První logo jsme začali tvořit se Zdeňkem na horách ve Francii již v Únoru téhož roku. Měli jsme do toho velký zápal, stejně jako do samotného chovu holubů. Po návratu z hor jsem v podstatě okamžitě usedl k počítači a založil naše stránky. Z počátku nebylo příliš materiálu co na web vkládat, takže jsem se snažil postahovat nějaké obrázky a pár článků. V průběhu roku se něco nafotilo na holubnících, objelo pár výstav, občas se navštívil jiný chovatel. V tomto trendu se snažím pokračovat a rád bych do budoucna dodal stránkám více informativní charakter.

nase-loga-vyvoj--2013-2016-.png

Vývoj našeho loga (2013-2016)

Jelikož mě baví vytvářet různé grafické prvky, navrhl jsem za ty čtyři roky několik log pro náš web. Vystřídal jsem více stylů, od klasických kruhových holubářských značek po trochu modernější pojetí. To je (dle mého názoru) jeden z prvků, který by mohl případně oslovit nové začínající holubáře z mladších generací. Do budoucna zde vidím obrovský problém jak vůbec udržet holubaření při životě, kdy s odcházejícími staršími chovateli zaniká spousty špičkových chovů a příliv mladé krve je minimální. Doba technologií je nekompromisní, systém vyhlášek a nesmyslných předpisů tomu také nepřidá, a když se mladý člověk do chovatelství přímo nenarodí, je téměř nemožné ho tam z venku dostat.

holub-trika-kolaz.jpg

První kolekce natisklých triček s motivem čínského holuba (sítotisk) 

S měnícími logy se snažím obměňovat též grafickou úpravu webu, a čas od času přidám nový modul či odkaz. Aktuálně jsem přidal do postranní lišty zeměkouli, kde se zobrazují lokace návštěvníků našich stránek. V rámci grafiky se též udělalo pár triček se starším motivem čínského holuba (viz foto), které jsem rozdal mezi chovatele. Povedlo se vyrobit několik kusů textilu s vyšitým modernějším logem parukáře. Momentálně mám rozdělanou novou kolekci oblečení se svěžím designem, jak s čínským holubem, tak s parukářem (viz foto). Doufám, že se mi vše podaří vypilovat a oblečení by mělo být dostupné pro ostatní chovatele.

aktualni-loga.png

Aktuální loga 2017

chov-strukturovych-holubu-merch.png

Nová kolekce oblečení s potiskem

Zítra nás čeká výjezd na výstavu Chovatel 2017 do Lysé nad Labem, kde se (pro mě z  absolutně nepochopitelných důvodů) nekoná tradiční trh zvířat. 

 

15.11.2017 Začínáme...

Chovná sezóna už je dávno za námi a proto bych začal malým shrnutím. V letošním roce jsem měl na holubnících 16 párů čínských holubů v různých barevných rázech,  5 párů čínských holubů štítníků a 15 párů parukářů různých barev. Odchov se velmi vydařil, 120 kroužků zmizelo jak nic a já musel kroužky ještě doobjednávat. Sezónu jsem ukončil v Srpnu, kdy sedící páry už měly v hnízdech umělé podkladky. V říjnu jsem holuby rozdělil dle pohlaví. Momentálně mám ještě cca 6 posledních výletků, kteří vychází z nově dovezených holubů či testovacích párů.

parukar-andalusky-tygr-2017-jacobin-andalusian-tiger-.png

Parukář 1.0 Andaluský tygr 2017 (Reserve champion)

Výstavní sezóna je v plném proudu a jako každý rok jsem některé již navštívil, někam se ještě chystám. Letos to bude trochu slabší, protože mi přibyly rodinné povinnosti :) a času nebude nazbyt. Od Srpna jsem objel několik lokálních i větších výstav a fotky umístil na web. Dříve jsem poměrně i vystavoval, ale po neustálém kolotoči léčení a řešení zdravotního stavu holubů jsem své výstavnictví vymezil na dvě akce a to výletky a speciální výstavu klubu chovatelů strukturových holubů.

cinsky-holub-stribrny--chinese-owl-pigeon-silver-.png

Čínský holub 1.0 Stříbrný 2017 (Reserve champion)

Přehlídka výletků strukturových holubů proběhla 21.10.2017 a já se jí poprvé zúčastnil i s odchovem parukářů. Z výsledků jsem byl nadšen a myslím, že moji holubi dopadli velmi obstojně v konkurenci našich nejlepších chovatelů parukářů. Na přehlídku jsem přivezl 12 holubů a z 10ti kategorií jsem obsadil tři a to v barvách červená, červeně plavá a tygr andalusian (viz foto). V celkovém pořadí jsem skončil na druhém místě s andaluským tygrem, jenž získal titul Reserve champion. S čínskými holuby jsem dopadl obdobně. Z 10ti nasazených jsem obdržel Reseve championa na stříbrného holuba (viz foto). Tato výstava je pro mě velmi důležitá neboť se zde prezentují pouze mladí holubi a měl by to být jakýsi souhrn roční práce našich chovatelů.

Straubing 2017

Trh ve Straubingu (5.11.2017)

Krom výstav se zadařilo navštívit i několik chovatelů v zahraničí a trh ve Straubingu. Ten byl pro mě osobně velikým zklamáním a i když byl trh (oproti letům minulým) velmi slabý, dovezl jsem alespoň slušné bílé kapucíny pro kamaráda. Díky výborné spolupráci se Sašou Veselým se nám podařilo do Čech importovat čínské holuby v barvě Almond a Andalusian (viz foto), na kterých bych rád zapracoval v nadcházející chovné sezóně.

cinsky holub almond

Čínský holub 1.0 Almond

V tuto chvíli pro mě nastal čas především čištění chovných zařízení, selekce holubů a příprav na chovnou sezónu. Zima nám již šlape na paty. 

cinsky holub andalusian

Čínský holub 1.0 Andalusian

 
 


Poslední fotografie



* PŘEKLADAČ / TRANSLATOR *


CHOVATELSKÉ POTŘEBY

hradsky-sunk.png


ČSCH

cesky-svaz-chovatelu-logo.png


DOPRAVA ZVÍŘAT

privez-banner240x240.jpg


PINTEREST

muj-pinterest.png


POČASÍ

Počasí Zvole - Slunečno.cz


PODESTÝLKY

granofyt.jpg


ZEMĚKOULE



Statistiky

Online: 29
Celkem: 4162506
Měsíc: 51608
Den: 2603