Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘÍPRAVY NA CHOVNOU SEZÓNU III.

ČIŠTĚNÍ A PŘÍPRAVA CHOVATELSKÝCH ZAŘÍZENÍ

Hygiena v chovu holubů je velmi důležitým aspektem, který má zásadní vlil na zdravotní stav a kondici našich svěřenců. Úroveň a systém čištění je u každého chovatele velmi individuální a v základu vychází z jeho zkušeností, časových a zdravotních možností.

article preview

 

PŘÍPRAVY NA CHOVNOU SEZÓNU III. - ČIŠTĚNÍ A PŘÍPRAVA CHOVATELSKÝCH ZAŘÍZENÍ

 

   Hygiena v chovu holubů je velmi důležitým aspektem, který má zásadní vlil na zdravotní stav a kondici našich svěřenců. Úroveň a systém čištění je u každého chovatele velmi individuální a v základu vychází z jeho zkušeností, časových a zdravotních možností. Viděl jsem holubáře, kteří svoje holubníky čistí i několikrát denně a vězte, že takový chov holubů působí úplně jiným dojmem, než když chodíte ve voliérách po několika centimetrové vrstvě trusu. V tomto případě se jednalo o špičkové chovatele parukářů ze zahraničí. Naproti tomu jsou holubáři, jenž vyčistí svá zařízení párkrát do roka, někdy ani to ne. Sami musíte posoudit, jaká úroveň hygieny vám a především vašim zvířatům vyhovuje nejvíce.

 

   Na počátku mého holubaření jsem se snažil chovná zařízení čistit přibližně 1x týdně. Když jsem to z nějakého důvodu neudělal, bylo to pak jedenkrát za 14 dní. Postupem času, s přibývajícími holubníky a holuby se moje časové možnosti výrazně zmenšily. Byl jsem rád, když se mi povedlo “vykydat“ jednou do měsíce. Dnes už to tak nedělám a svoje chovatelská zařízení kompletně čistím 3-4x do roka. První generální úklid provádím počátkem Ledna před startem chovné sezóny, druhá etapa následuje po jejím ukončení, třetí a čtvrté čištění pak v období přepeřování. Hlavním důvodem, proč jsem čištění holubníků “okleštil“ je to, že nechci svoje holuby zbytečně rušit v průběhu chovné sezóny. Krom toho si myslím, že je to i způsob, který podporuje moji filosofii chovu o přirozené imunitě.

 

   Generální úklid před chovnou sezónu by měl být opravdu precizní, aby holubi nastupovali na hnízdění v co nejčistším prostředí. Než začnu čistit jednotlivá oddělení svých holubníku, holuby si zavřu do protější části chovatelského zařízení, jeli to možné. Samotné čištění začínám vynošením všech rozebíratelných částí ven a mechanickým odstraněním trusu. K tomu používám různě široké špachtle, lopatku a smetáček. Všechna holubí nadílka končí v mých kompostech a zeleninových záhonech. Následně vysaji všechny hrany, strop, mřížky a jiná zákoutí pracovním vysavačem. Používáte-li na čištění holubníku průmyslový vysavač, doporučuji koupit kvalitní stroj s automatickým oklepem filtru, jemný prach z holubů klasické vysavače velmi rychle zanese a ucpe. Takto připravené oddělení kompletně vystříkám desinfekcí (Virkon-S, Nobactel), kterou rovnou míchám s insekticidním přípravkem (Biokill, Čmelíkostop), abych případně vyhubil roztoče ukryté ve škvírách a skulinách. Nechám vyvětrat. Poté na všechny pochozí plochy a podlahu rozpráším dezinfekční posypku (Paloma, Suchomix), kterou rozmetu smetáčkem. Do uzavřených holubníků a boxů pak dávám na podlahu podestýlku. Dříve jsem hodně používal hobliny od místního truhláře, které jsem prosypával pískem. Když mám možnost, používám též granulovanou slaměnou podestýlku (Granofyt, Absorfyt), nebo podestýlku z drceného konopí (Allspan). Ve voliérách potom měním křemičitý písek. V případě, že čistíte svá chovatelská zařízení často, používání podestýlky vám značně navýší objem odpadu! Než pustím holuby zpět do vyčištěné části, každého vezmu do ruky, zkontroluji a preventivně prostříknu peří Arpalitem. Tímto je základní údržba hotová.

 

   Jako další přichází na řadu příprava budníků, boxů a hnízdních míst. Do očištěných a vydesinfikovaných budníku a chovných boxů vkládám na jejich dno kartony vyřezané na míru. To mi velmi usnadňuje následné čištění. Do budníků umístím dřevěné rámečky s kobercovou vložkou pro hnízdění, které v základu vyplním slámou a ořechovým listím. Pro číňany mám rámečky nižší, pro parukáře pak s vyšší hranou, aby vejce náhodou nevyhodili ven z hnízda (vzhledem k jejich zhoršenému vidění). Dříve jsem na hnízda používal keramické misky, ty se mi však úplně neosvědčili. Jakmile mám všechna oddělení kompletně vyčištěná a připravená, přichází o poznání zábavnější část - párování holubů, jedno z nejúžasnějších (někdy i krapet stresující :) období pro chovatele holubů.

         

   Myslete na údržbu svých chovatelských zařízení již při samotné stavbě holubníků, konstrukce dělejte pokud možno co nejjednodušší, s minimální členitostí a zbytečnými zákoutími. Vše se vám zúročí v následujících letech při stále se opakujícím čištění. Tím bych asi uzavřel tento “miniseriál“ a popřál všem chovatelům holubů, aby se jim nadcházející chovná sezóna vydařila minimálně dle jejich představ, spíše lépe!

 

Autor článku a fotografií: MAREK POKORNÝ

CHOV-STRUKTUROVYCH-HOLUBU.CZ

 

Náhledy fotografií ze složky Z MÉHO CHOVU


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gryga Pavel - Komentář

Díky za pěkné čtení...a těším se na fotky číňanů - páry 2021 :-)

 


Poslední fotografie



* PŘEKLADAČ / TRANSLATOR *


CHOVATELSKÉ POTŘEBY

hradsky-sunk.png


ČSCH

cesky-svaz-chovatelu-logo.png


DOPRAVA ZVÍŘAT

privez-banner240x240.jpg


PINTEREST

muj-pinterest.png


POČASÍ

Počasí Zvole - Slunečno.cz


PODESTÝLKY

granofyt.jpg


ZEMĚKOULE



Statistiky

Online: 80
Celkem: 4184711
Měsíc: 59316
Den: 3367