Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘÍPRAVY NA CHOVNOU SEZÓNU II.

KONDICE A PŘELEČOVÁNÍ

Další částí přípravy chovatele na nastávající chovnou sezónu, je dostat svoje svěřence do nejlepší možné formy. I když předpokládám, že se každý z nás snaží udržet své chovné hejno v pořádku po celý rok, holubi (které hodláte párovat) musí být klinicky zdraví...

article preview

 

PŘÍPRAVY NA CHOVNOU SEZÓNU II. - KONDICE A PŘELEČOVÁNÍ

 

   Další částí přípravy chovatele na nastávající chovnou sezónu, je dostat svoje svěřence do nejlepší možné formy. I když přepokládám, že se každý z nás snaží udržet své chovné hejno v pořádku po celý rok, holubi (které hodláte párovat) musí být klinicky zdraví a neměli by vykazovat sebemenší příznaky jakéhokoli onemocnění. Už pouhým pohledem by měl chovatel poznat, jestli je jeho svěřenec v dobré kondici. Zdravé zvíře je aktivní, vitální, dobře jí, pije a má konzistentní tuhý trus (jak se říká: „mělo by mít jiskru v oku“). Naopak jedinec, který není v pořádku, může být neaktivní, apatický, skleslý, načepířený, má vodnatý trus apod. U každého holuba je vhodné provést základní kontrolu stavu v ruce, jestli je dostatečně osvalený, nemá parazity v peří, či jiné příznaky zhoršeného stavu (např. povlaky v zobáku, slzící či napěněné oči, znečištění kolem kloaky, zhoršené dýchání apod.). V případě podezření na nějaké onemocnění, holuba rozhodně nepárujte! S pářením takového zvířete počkejte, než bude ve 100%ním stavu, předejdete tím případným komplikacím v chovném období. Vylíhlá holoubata nemají v počátku svého života vyvinutou imunitu jako dospělí jedinci a k případným nemocem a infekcím jsou mnohem náchylnější. 

 

   První krokem k udržení zdraví na holubnících by mělo být očkování proti Paramyxovirové infekci. V chovech holubů s výstavními ambicemi to beru jako povinnost! Očkování si můžete udělat sami, nebo si objednat příslušného veterináře. Existuje mnoho druhů vakcín, které lze použít a s vývojem farmaceutického průmyslu se i tyto přípravky stále vylepšují. Na svých holubnících používám od počátku kombinovanou vakcínu Pharmavac Columbi 2 od slovenského výrobce. Holuby očkujeme s veterinářem na přelomu Srpna-Září, aby bylo očkování aktivní na Přehlídku výletků pořádanou v Říjnu. První vakcinace holoubat se provádí ve dvou etapách v rozestupu 4-5ti týdnů, dospělí (dříve již očkovaní jedinci) pak pouze jednou za rok. Aplikuje se vpichem buď za krk, nebo do prsního svalu. Je vhodné tento proces dělat ve dvou lidech, kdy jeden holuba drží a druhý provede samotné očkování. Při nesprávné aplikaci (např. když trefíte nerv) většinou dochází k nevratnému poškození jedince, nebo rovnou k úhynu. Jelikož nejsem zastáncem používání přehršle farmaceutik v chovu holubů, nebudu se více rozepisovat o dalších možných vakcínách proti ostatním nemocem (salmonely, rotaviry, atd.). Toto je jediné očkování, které u mě v chovu používám. Chováte-li holuby jen tak pro zábavu, na užitek či máte uzavřený chov (kam nepřidáváte cizí jedince), nebude to pro vás až tak důležité.

 

   Před nástupem do chovné sezóny, mnoho holubářů často provádí tzv. preventivní přeléčení chovu. Když jsem v roce 2013 znovu obnovil svůj chov holubů, též jsem tento “model“ praktikoval několik dalších let. Postupem času jsem však došel k rozhodnutí, že nechci svoje zvířata dopovat chemií a snažím se jít cestou prevence a případným ošetřováním jednotlivých holubů. Podle mého názoru, vás nekonečné používání farmaceutik “zacyklí v jakémsi bludném kruhu“, kdy systematicky potlačujete přirozenou imunitu svých holubů a nemoci se přesto objevují stále dokola. Nejprve popíšu způsob chovu, který aktuálně praktikuji.

 

   V dnešní době najdete na trhu s přípravky a pomůckami pro holuby nespočet produktů od mnoha různých výrobců. Sám jsem z počátku odzkoušel na svých holubech velké množství všelijakých preparátů a doplňků, které když si to spočítám zpětně, nestáli úplně malé peníze. To jsem postupem času okleštil na úplné minimum a z široké nabídky vyselektoval pouze několik doplňků, které si myslím, že mým holubům prospívají. Výběr se zúžil v podstatě na tyto přípravky: desinfekci vody a koupací vody Aquacol, vitaminerál Paloma, pivovarské kvasnice, Jodamin elixír, losový olej, sušené oregano a propolis. Ostatní doplňky si pak vyrábím sám (česnekový a bylinkový olej), nebo vypěstuji na zahradě (kopřivy, lichořeřišnice, byliny, saláty). Dle svého systému vše podávám holubům v průběhu celého roku.  

 

   Vzhledem k tomu, že již nějakou dobu preventivně nepřelečuji celý chov, musím vždy věnovat velkou pozornost nově dovezeným holubům. Nového jedince detailně prohlédnu (příp. očistím), kompletně vystříkám Arpalitem proti vnějším parazitům, aplikuji za krk kapky (Sollfrank) proti vnitřním i vnějším parazitům a úmístím do karanténího boxu. V případě nějakého zdravotního problému (podloženého rozborem trusu, nebo výtěry) provedu léčbu příslušnými medikamenty. Holuba pak pozoruji po dobu 10-14ti dní a když se jeví v pořádku, zařadím ho mezi ostatní. V posouzení zdravotního stavu vždy hodně napoví struktura a barva trusu. Dalo by se říci, že toto je jediný moment, kdy svoje holuby zatěžuji nějakými farmaceutiky. Následně již spoléhám na kolektivní imunitu celého chovného hejna. Přes zimu míchám krmnou směs půl na půl s ječmenem a ve chvíli kdy začnu párovat, podávám holubům plnohodnotnou směs krmení.

 

   Při praktikování preventivního přeléčení chovu je potřeba připravit správný časový harmonogram, abyste holuby příliš nezatěžovaly a aby měly dostatek času na regeneraci po podání medikamentů. Přeléčení cílí na tři základní neduhy – trichomoniázy, kokcidie a červy (o samotných nemocech se nebudu rozepisovat, ty jsou k dohledání v téměř v každé publikaci o holubech). Co chovatel, to většinou jiný systém a postup, kterým tento proces provádí. Na všechna zmíněná onemocnění existuje celá řada medikamentů (vše co uvedu, berte pouze jako příklad). Trichomoniázy – někteří chovatelé přeléčením začínají, jiní končí, aby účinné látky byly co nejvíce aktivní při narození prvních holoubat a rodiče je předali (v rámci krmení) mladým. K léčení se používají například přípravky Metrozol či Ronidazol. Odčervení – tento proces je vhodné provést, když je venku co nejsilnější suchý mráz. Vyloučený trus s případnou nadílkou červů (a jejich ostatními stádii) rychle zmrzne a nedochází k jejich dalšímu roznášení. Mohou posloužit přípravky Chemisol, Helmigal nebo třeba Ivomec. Kokcidie pak ošetříte přípravky Sulfacox či Sutricol. Je potřeba si uvědomit, že podávání medikamentů, holubům zatěžuje vnitřní orgány (ledviny, játra) a je žádoucí udělat mezi procedurami dostatečné časové odstupy. Po každé medikaci je pak vhodné podávat probiotika (7-14dní), jelikož s potlačením nežádoucích mikroorganismů a parazitů popravíte i velkou část “dobrých“ mikroorganismů a kultur. K tomu můžete použít například přimíchání kvalitního bílého jogurtu do napájecí vody.

 

   Poslední roky, kdy se snažím svoje holuby zbytečně nezatěžovat chemií a podporovat posílení imunity přírodní cestou, se zdravotní stav celého chovu výrazně zlepšil a ustálil.

 

Autor článku a fotografií: MAREK POKORNÝ

CHOV-STRUKTUROVYCH-HOLUBU.CZ

 

Náhledy fotografií ze složky Z MÉHO CHOVU


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie



* PŘEKLADAČ / TRANSLATOR *


CHOVATELSKÉ POTŘEBY

hradsky-sunk.png


ČSCH

cesky-svaz-chovatelu-logo.png


DOPRAVA ZVÍŘAT

privez-banner240x240.jpg


PINTEREST

muj-pinterest.png


POČASÍ

Počasí Zvole - Slunečno.cz


PODESTÝLKY

granofyt.jpg


ZEMĚKOULE



Statistiky

Online: 76
Celkem: 4190643
Měsíc: 64079
Den: 5312